Zen Ekindo
Image default
Gezondheid

Hartkloppingen en stress: een vervelende combinatie

Hartkloppingen en stress: een vervelende combinatie

Het ervaren van hartkloppingen kan enorm beangstigend zijn. Naast dat het onrust geeft kan het je het gevoel geven dat er lichamelijk echt iets mis is. Om te voorkomen dat het probleem door stress steeds erger wordt is het belangrijk om te achterhalen of er geen medische oorzaak aan de hartkloppingen ten grondslag ligt. Dit kan je huisarts voor je onderzoeken. Is dit niet het geval? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met te veel stress, waarop je lichaam op een bepaalde manier reageert. Hoe ga je hiermee om?

Hoe hartkloppingen door stress ontstaan

Hartkloppingen door stress ontstaan doordat je lichaam het gevoel heeft dat het moet vechten of vluchten. Het maakt adrenaline aan, verhoogt je bloeddruk en versnelt je ademhaling en hartslag. Dit heeft de hartkloppingen tot gevolg. Een vervelend gevoel dat je een hoop onrust kan geven. Het uitsluiten van een medische oorzaak geeft waarschijnlijk rust, maar toch zit het je nog niet helemaal lekker. Hartkloppingen maken dat je onrustig wordt, wat tot meer stress leidt en vervolgens je hartslag onregelmatig maakt.

Je zit in een vicieuze cirkel, wat nu?

Zo zit je binnen de kortste keren in een vicieuze cirkel. Focussen op het probleem maakt het alleen maar erger. Je lijkt er niet meer uit te komen. Wat kun je hieraan doen? Je kunt dit probleem zowel lichamelijk als geestelijk aanpakken. Een deel van de oplossing zit er namelijk in door minder op de hartkloppingen te focussen. Hoe doe je dit? Door afleiding te zoeken. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling: adem een paar minuten goed in en uit. Leg je hand op je onderbuik en adem hier naartoe. Dit zorgt ervoor dat stress vermindert.

Zoek afleiding én het onderliggende probleem

Naast focussen op je ademhaling kun je ook op andere manieren afleiding zoeken. Ga in gesprek met een vriend(in) of collega, doe een eenvoudige taak waarbij je je gedachten kunt verzetten of ga naar buiten. Beweging zorgt ervoor dat je je ontspant en je je gedachten los kunt trekken van het onrustige gevoel vanbinnen. Daarnaast kan ook geestelijke ontspanning, zoals yoga of meditatie, helpen. Hierbij leer je tot rust te komen; een oefening die je goed kunt gebruiken. Natuurlijk is het vooral van belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen en hiermee aan de slag te gaan. Dit helpt je om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Wil je meer lezen over hoe om te gaan met stress en burn-out? Dan is de website van Liberi een echte aanrader!